Delegatie din Ucraina in vizita de lucru la Alianta Franceza din Constanta

Intre 9 si 11 noiembrie, o delegatie care reprezenta reteaua Aliantelor franceze din Ucraina a sosit la Alianta Franceza din Constanta in cadrul unui schimb bilateral legat de viata interna a asociatiilor, organizarea invatamantului, promovarea culturii si a civilizatiei franceze, discutii preliminare in vederea redactarii unui proiect pentru viitor.

Delegatia, formata din Directori si Directori de sexy clubbing dresses cursuri, reprezenta Aliantele franceze din orasele Odessa, Rivne, Zaporojie, Sevastopol si Lviv.

Un schimb bilateral profesional, benefic pentru ambele parti, o deschidere spre alte proiecte pe diferite teme: schimburi culturale, stagii de formare comune, etc.

 

Prezenta elementului francez la Constanta, reflectata de mass media locale

Ulterior aderarii sale la U.E., Romania evolueaza conform standardelor complexe ale convietuirii comunitare, context in care cooperarea franco-romana isi dovedeste, in continuare, utilitatea incontestabila, prin realizarea de schimburi de experienta si acordarea de suport institutional in vederea aplicarii politicilor publice europene in cadrul tuturor colectivitatilor romane.

Prezenta franceza, mereu atenta si afectuoasa fata de ceea ce se considera a fi « insula de latinitate din lumea slava », este evidenta si la nivel local. Astfel, lectura sporadica si nepreferentiala a cotidienelor locale, realizata in simplul scop de informare cu privire la « actualitatea » constanteana, a pus in evidenta, si in anul 2008, frecventa aproape imbatabila a termenilor de « Franta » si « francez », in legatura cu aproape orice domeniu de activitate.

Urmare a acestei constatari, a aparut initiativa retinerii principalelor idei a unora dintre aceste articole intr-un calendar lunar relevant pentru contributiile franceze in viata comunitatii noastre locale, de-a lungul anului 2008. Au fost omise articolele in care termenii de « Franta » si « francez » erau legate de activitatile Aliantei Franceze Constanta, includerea si a unor astfel de aparitii putand fi suspectata a nu avea acelasi caracter de monitorizare sporadica.

In luna ianuarie, specialistii francezi realizau expertize in cadrul complexului rupestru de la Murfatlar – Basarabi, monument arheologic unic in Europa, pentru a carui reabilitare se are in vedere accesarea de fonduri europene.

In aceeasi luna, se faceau estimari privind implicarea companiei « Gaz de France in cadrul proiectului de constructie a oleoductului Constanta – Trieste, pentru transportarea titeiului din zona Marii Caspice catre Europa Centrala.

Tot atunci, retineam prezenta, la Scoala nr. 16 din Constanta, a unui grup de sase profesori francezi de la Institutul Universitar de formare a Profesorilor din Brest, in cadrul parteneriatului cultural Brest – Constanta.

In februarie, se aducea in atentia publicului programul de colaborare romano-francez pentru valorificarea celor doua monumente din cadrul patrimoniului cultural national de la Harsova, asezarea neolitica si cetatea romana, initiativa in cadrul careia autoritatile romane beneficiaza de sprijinul Ministerului Culturii din Franta.

Ulterior, mass-media faceau mentiuni referitoare la intentia grupului energetic franco-belgian « Suez » de a se implica in construirea celor doua centrale nucleare de la Cernavoda, desi licitatiile organizate in aceste scop erau finalizate.

Luna martie era, din nou, luna francofoniei, fiind marcata, pe plan local, de vizita unui reprezentant al Ambasadei Frantei de la Bucuresti, in cadrul Liceului « George Calinescu » din Constanta, care a promovat, cu aceasta ocazie, invatamantul bilingv francofon din Romania.

La distanta de cateva zile, reprezentanti ai Comisiei Europene, in dialog cu autoritatile portuare din Constanta, realizau prezentari comparative ale porturilor franceze si ale celor romane.

In aprilie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea al judetului Constanta, primea vizita unei delegatii franceze, alcatuita din specialisti in domeniul interventiilor in situatii de urgenta.

In luna mai, erau acordate premii pentru dialog intercultural unor reprezentanti ai comunitatilor etnice din Dobrogea : franceza, evreiasca, roma, maghiara, turca.

In iunie, se retinea intentia unui institut francez pentru construirea la Constanta a unei fabrici de prelucrare a algelor, initiativa ce se baza pe un studiu al aceleiasi institutii privind posibilitatea colectarii algelor de pe plajele romanesti.

Tot in iunie, in cadrul Liceului « Callatis » din Mangalia si cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Inconjurator, avea loc lansarea revistei « Le Journal de la Planete », editata in limba franceza.

In contextul vizitei presedintelui Nicholas Sarkozy, la Praga, erau redate, in mass-media locale, afirmatii privind intentia sefului statului francez de a organiza o reuniune de criza consacrata viitorului Uniunii Europene.

Erau publicate, de asemenea, articole referitoare la pachetele de masuri privind reducerea emisiilor gazelor de sera si orientarea spre energie curata, care stateau in atentia presedintiei franceze a Uniunii Europene.

In iulie, Biblioteca franceza « Arthur Rimbaud » din Mangalia devenea unul dintre cadrele de aniversare a Zilei nationale a Frantei, reunind reprezentantii bibliotecii, cititorii acesteia si turistii francezi aflati in localitate.

De asemenea, in iulie, se acorda distinctia « Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres » Doamnei Doina Pauleanu, directorul Muzeului National de Arta din Constanta, de catre Ambasadorul Frantei in Romania, Domnul Henri Paul.

In august, Romania era invitata de onoare la Festivalul Lavandei din localitatea franceza Dogne les Bains, din regiunea Provence, in cadrul unei campanii de promovare a partii de sud a Frantei si de inaugurare a unor curse charter din orasele Lyon si Marsilia catre Constanta.

In septembrie, Facultatea de istorie si stiinte politice a Universitatii « Ovidius » Constanta, in colaborare cu Academia Romana si Academia Franceza, organiza conferinta Comisiei Mixte Academice a istoricilor din cele doua tari, pe tema relatiilor romano-franceze din perioada 1866-1876.

Patru expozitii de carte, dedicate scriitorului francez Prosper Merimée, erau organizate, in aceeasi luna, de catre Bibioteca Judeteana din Constanta.

De asemenea, in cadrul unui parteneriat educational Comenius, derulat in limba franceza, de catre Grupul Scolar « Dimitrie Leonida » Constanta, Liceul polivalent « Notre Dame du Château » (Franta), Institutul de Educatie Secundara « Corvere de Asturias » (Spania) si Gimnaziul Public nr. 1 « Dorota Ksieznej Zaganskiej »(Polonia), tinerii aveau ocazia sa constate prevalenta unor teluri comune fata de barierele de limba, nationalitate, traditii sau cultura.

In octombrie, o delegatie franceza a Comunitatii Comunelor din Melle se afla in vizita de lucru in comuna Crucea, la invitatia Asociatiei Comunelor din Romania, pentru discutarea unor probleme legate de agroturism si colectarea de deseuri.

La Liceul « George Calinescu » se aniversa includerea institutiei, din 2003, in proiectul de cooperare franco-roman « De l’enseignement bilingue vers les filieres francophones », ce implementeaza invatarea limbii franceze la standarde europene in clasele bilingve si finalizarea studiilor liceale cu un bacalaureat de tip francez.

Similar, la Colegiul National « Mircea cel Batran » avea loc festivitatea de dezvelire a placutei bilingve care atesta statutul de scoala bilingva francofona, ce poate organiza, incepand din 2008, bacalaureatul francez.

Facultatea de Teologie din Constanta organiza Colocviul International « Patristica si ecumenism », sustinut in limbile franceza, engleza si italiana, de personalitati ale lumii teologice mondiale din Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Danemarca si Romania.

In aceeasi luna, avea loc un schimb de experienta intre Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta si o delegatie franceza condusa de reprezentantul permanent al W.A.S.M.E. (Asociatia Mondiala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii).

In luna noiembrie, in presa locala se putea citi despre Disneyland Paris, ocazie cu care li s-a recunoscut francezilor meritul pentru cea mai grozava realizare europeana in materie de distractie pentru copii.

In luna decembrie, in cadrul Liceului « George Calinescu », avea loc activitatea « Les nouveaux enjeux du francais », prin care se prezentau realizarile institutiei pe parcursul anului 2008 in materie de « invatamant bilingv prin filiere francophone ».

Anul se incheia cu mentiuni privind aniversarea Zilei Nationale a Romaniei, la Strasbourg, de catre Misiunea permanenta a tarii noastre pe langa Consiliul Europei, in colaborare cu cercetatori de la Arhivele Ministerului francez al Apararii.

Fara a mai insista, apreciem, in final, ca regasirea frecventa si in contexte intotdeauna semnificative a termenilor de « Franta » si « francez » impune concluzia conform careia elementul francez la Constanta se mentine, in continuare, ca prezenta fireasca si benefica si creeaza un cadru de cooperare cu perspective de realizari diverse si importante in viitor.

Sitemap | Posts