Alianta Franceza Constanta

Mai multe milenii de istorie si civilizatie, mai multe valuri colonizatoare: vechii greci, romanii, turcii au pus piciorul pe acest taram insorit, udat de valurile Marii Negre. Cativa s-au retras, altii au ramas. De-a lungul secolelor, Constanta, orasul port, devine al doilea oras al României ca importanta, cosmopolit si deschis altor orizonturi, nu numai prin comert si turism, dar si prin cultura sa. in aceasta atmosfera de generozitate culturala un grup de oameni de cultura au avut initiativa de a pune bazele Societatii Culturale România - Franta, in anul 1990. Datorita sprijinului important acordat de Ambasada Frantei si a orasului Brest - oras infratit cu Constanta -, asociatia a inaugurat sediul in iunie 1994, in prezenta Excelentei Sale, Ambasadorul Frantei in România.

Consideram ca toate aceste eforturi mother of the bride designer dresses au dus catre succes. Alianta Franceza Constanta constituie astazi un reper cultural important nu numai pentru locuitorii orasului, dar si pentru toti francofonii din regiune. Ea isi deschide portile pentru mai mult de 1.000 de membri, reprezentanti ai tuturor categoriilor de varsta si profesionale.

In anul 1990, printre primele echipe care au poposit la Constanta au fost un grup de francezi din Brets-Franta. Au ales Constanta deoarece este un oras cu iesire la mare ca si Brestul.

Un grup de oameni de cultura din Constanta, inpreuna cu cei din Brest s-au gandit la cladirea unei asociatii culturale franco-române. Primul pas legala facut, a sosit primul transport de carti (in total cam 35 000 de volume, toate reprezentand donatii din partea populatiei brestoase). Ulterior, dupa triere, au intrat in bilbioteca 8 000 de volume. Asa s-a nascut Asociatia culturala franco-româna, avand ca obiect de activitate o biblioteca pusa la dispozitia celor interesati.

Dupa doi ani, in 1992, s-au facut demersurile necesare pe langa Alianta Franceza din Paris, ajutati fiind si de Atasatul cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti, si in toamana anului 1992, Consiliul de administratie al Aliantei franceze din Paris ne-a aprobat Statutul si astfel am devenit Alianta franceza.

Obiectul de activitate : francofonie, raspandirea limbii, culturii si civilizatiei franceze prin organizarea de cursuri, modernizarea bibliotecii si organizarea de actiuni culturale.

Relatia cu Orasul Brest a ramas in continuare foarte stransa, in sediul Aliantei franceze s-a semnat primul protocol oficial de infratire, Alianta franceza asigura in continuare logistica acestor schimburi, exista proiecte comune in cadrul cooperarii descentralizate.

Alianta Franceza din Constanta asigura bugetul anual al functionarii asociatiei in proportie de 60-70%. Restul il reprezinta eventuale subventii de functionare si subventii pentru anumite proiecte care se dovedesc viabile.

Dotarea initiala a sediului a fost facuta integral de catre Delegatia Generala a Aliantei Franceze in România (mobilier, dotari pentru salile de curs, echiparea cu aparatura audio-vizuala moderme ca si suport in predarea limbii franceze, asigurarea suportului pedagogic prin dotare cu metode, birotica pentru personalul administrativ : copiator, fax, calculatoare, proiect pentru informatizarea bibliotecii etc.)

Pe voleul biblioteca : 10 000 documente , 8 abonamente la reviste diverse din Franta, casete audio, casete video, limba si literatura franceza ; 1265 cititori.

Partial informatizata, procesul continua.

Activitatea Aliantei este coordonata de un Consiliu de administratie, ales odata la trei ani prin vot secret de catre Adunarea generala. Echipa de lucru este formata din 5 salariati permanenti.

14 profesori, cu stagii de formare in tara si in Franta asigura pregarea limbii franceze.

Echipe de voluntari, in special tineri, cititori la biblioteca, membri ai Clubului BD (studenti la facultatea de jurnalism din Constanta) sau pur si simplu francofoni, fosti cursanti etc, ne sprijina permanent in diverse actiuni initiate de Alianta.

In momentul de fata exista la Alianta, in practica, pentru 3 saptamani, o studenta care isi efectueaza cursurile in Franta, la Sorbona. A fost o cerere din partea Univeristatii pe care noi am onorat-o prin semnarea unui contract. Aproape in fiecare an avem cel putin un stagiar care se implica in activitatea Aliantei si care reprezinta un real ajutor pentru noi, mai mult decat atat avem totdeauna schimburi benefice cu acestia (comunicare se face in ambele sensuri cu rezultate foarte bune pentru ambele parti).

In ceea ce priveste cursurile : annual avem aproximativ 700 - 750 cursanti pentrub cursuri de invatarea limbii franceze, toate nivelele, toate varstele ; organizam cursuri specifice : hotelarie-turism, ghizi, secretariat administrativ, marinarie, franceza administrativa, pregatire pentru interviu Canada, pregatire pentru obinerea Diplomei de limba franceza etc.

Alianta Franceza din Constanta este centru de examen acreditat de Camera de Comert si Industrie din Paris pentru cursurile specifice inca din anul 1992 si pentru TEF (Test de Evaluare a Francezei) din 1994 ; de asemenea este unul din primele centre acreditate pentru pregatirea si sustinerea examenelor in vederea obtinerii Diplomei de limba franceza.

Exista o permanent preocupare in pregatirea profesionala si in acest scop de cateva ori pe an, pe langa stagiile interne, se organizeaza diverse stagii de formate in tara si in Franta.

Punctele forte ale asociatei :

 • existenta unei echipe forte ;
 • existenta unui Consiliu consultativ format din pezrsonalitati, oameni de cultura din oras ;
 • relatii excelente cu presa, radioul si televiziunile locale care ne sprijina in demersurile noastre ;
 • relatii bune cu autoritatile locale si nu in ultimul rand cu toate structurile culturale din oras : opera, teatrele, Inspectoratul scolar,liceele si universitatile din oras ;

Ca si parteneri fideli : BRD GSG Sucursala Constanta, Hotel Ibis, Intreprinderea de Panificatie "Dobrogea SA", GMB Computers, Muzeul National de Arta, Muzeul national al Marinei, Universitatea " Ovidius ", Liceul bilingv " George Calinescu ", Teatrul de Balet si dans Contemporan " Oleg Danovski ", Camera de Comert Industrie si Navigatie, Centrul Euroinfo Litoral, Agentia de shipping " Arpinav SRL ".

Activitati culturale :

 • organizarea Salonului International de Banda Desenata ;
 • aducerea la Constanta a trupelor de dans contemporan : Karine Sapporta, Pal Frenak, Gigi Caciuleanu, Calude Brumacheon;
 • prezenta la Constanta Orchestrei Nationale de jazz a Frantei ;
 • prezenta la Constanta a diversi scriitori : Jean-François COATMEUR, André Makine, Olga Lossky, Lorette Nobecourt, Jean-Yves Conrad etc ;
 • gazduirea a diferite expozitii : arta contemporana mediteraneeana, arta contemporana bretona, expozitie - paralela intre ortodoxism si catolicism prin montarea unei expozittii de oua de pasti care a fost expusa o luna la Brest si o luna la Constanta, pinsotita de o conferinta ;
 • expozitie de caricatura, montaj vizual multi-media etc. ;
 • conferinte pe teme diverse : "Felibrige la Constanta", Scoala de pictura de la Pont-Avin ;
 • a gazduit diverse trupe de teatru, diverse grupuri in turnee, diversi artisti in recitaluri, pentru a cita numai cateva din actiunile culturale organizate de Alianta Franceza din Constanta .

Proiecte importante derulate :

 • pentru al 10-lea an consecutiv, derularea proiectului " Cunoasterea sistemului de invatamant român si francez " prin deplasarea la Constanta anual, a aprox. 15-20 profesori stagiari din IUFM din Brest ;
 • pentru al 8-lea an consecutiv, derularea proiectului " Les Rencontres du Français Vivant " ; organizarea de ateliere pedagogice animate de profesori universitari din Universitatea din Brest ;
 • editarea, in colaborare CCIND, Euroinfolitoral, Ministerul Turismului, a primului ghid bilingv francez-englez ;
 • patru ani consecutiv, au fost montate spectacole de dans contemporan impreuna cu dansatorii de la Teatrul O. Danovski ;
 • crearea unui club de creatori de banda desenata ;
 • facilitatea anuala a cel putin unui schimb din domeniul cultural cu orasul Brest ;
 • implementarea unei " scoli " in incinta Spitalului judetean din Constanta ;
 • organizarea Salonului international de banda desenata, anul acesta va fi a XVII-a editie ; dintre acestea, 6 editii s-au desfasurat la Constanta.

Iata o mica parte din activitatile desfasurate de Alianta Franceza Constanta si rolul sau aici.


Sitemap | Posts